Thuiswerken in de sales? Tips van een generaal!

De afgelopen vijf jaar, heb ik bedrijven opgericht en meer dan 1000 mensen aangenomen. Wij hebben die periode erg veel meegemaakt, met grote  ups en downs. Maar wat wij nu meemaken is ongekend…

De gezondheidsrisico’s, de economische gevolgen, de scholen dicht. En opeens werken velen van ons thuis…
Dat vraagt een specifieke werkwijze. Graag deel ik een aantal suggesties, o.a. van generaal McRaven. Die kan jij toepassen, ongeacht of je ZZP’er bent, commercieel directeur of een professional in de sales.
Succes want wij gaan met elkaar de schouders eronder zetten.

 

En ook ben ik benieuwd naar jouw suggesties. Deel ze in de reacties. Jij helpt er velen mee.

 

Mijn suggesties in het kort:

  • Van 8 naar 5 uur
  • 3 prioriteiten
  • Mail pas open na 11.00
  • Creëer ritme
  • 2 keer per dag team overleg (ook voor ZZP)
  • Tips van generaal William McRaven

 

Van 8 naar 5 uur
Geconcentreerd thuis werken is zwaar. Ik houd het geen 8 uur vol. Ik plan daarom een dag van 5 werkuren, met regelmatig pauzes.

Om 15.00 is het bij mij meestal op. Ik doe dan nog wat mail of lichte klusjes. Maar geconcentreerd werken is er meestal na 15.00 niet meer bij. Dus als het jou overkomt… schud mij de hand :>.

 

3 prioriteiten
Doelen zijn heilig. Ik stel aan het begin van de dag 3 prioriteiten. Het zijn acties of taken die ik bij voorkeur al in de ochtend afrond. Belangrijk is dat deze taken belangrijk zijn en goed haalbaar. Kies bijvoorbeeld deeltaken als onderdeel van een weekdoel.

Daarbij zie ik deze taken niet als ‘moeten’, maar als ‘ fijn om gedaan te hebben’. Ik neem mij aan het begin van de dag voor dat het mij ‘voldoening geeft, als ik de 3 prioriteiten heb volbracht.

Waarom deze poppenkast? Omdat je de hele dag keihard kan werken en aan het eind van de dag nog meer werk hebt. Dat frustreert. Daarom: wees trots als jij op het eind van de dag de prioriteiten hebt volbracht. Dat geeft voldoening. En focus.

 

2 keer per dag telefonisch teamoverleg (check Jitsi)
Met een aantal mensen hebben we 2 keer per dag telefonisch teamoverleg. Om 08.45 en om 13.15. Max 15 minuten. Het zijn korte zakelijke meetings, waarin wij niet uitweiden over details. Wij benoemen de drie prioriteiten, de knelpunten en tips en de leerpunten van de vorige dag. Niet zozeer zodat andere weten wat jij gaat doen, maar zodat jij het voor jezelf op een rijtje hebt. Deze discipline helpt enorm om gestructureerd te werken.

Ben jij ZZP? Creëer dan een team. Vind een maatje of meerdere waarmee je deze discipline opzet. Doen!

Een leuke tool om telefonisch te vergaderen is Jitsi. Een app. Heel simpel en effectief.

 

Wacht met mail

Mail is een killer in je planning. Als je de dag start met mail, komen er direct tal van acties op je af die sterk afleiden. Ik scan mijn mail kort aan het begin van de dag om te zien of er brandjes zijn, maar ik behandel mijn mal pas om 11.00, na de lunch en einde werkdag.

Zo houd ik de tijd om aan de 3 prioriteiten te werken.

 

Creëer ritme

Begin op tijd. Maak een dagplan met tijden. Werk 30 minuten aan een taak en pauzeer 5 minuten. Ik zet daarbij de wekker op mijn mobiel op 30 minuten.  Ik doe dat om een gevoel van haast te creëren. Daardoor rond ik zaken sneller af (ik kan namelijk wel eens blijven hangen in details). Voor mij werkt dat erg goed.

Natuurlijk lukt het niet om alles binnen 30 minuten af te ronden. Vaak ga ik door zonder pauze. Of een telefonisch gesprek duurt langer. Geen probleem. Als je in een flow zit, behoud die dan.

 

Tips van generaal William McRaven

En dan tot slot: Check de video op Youtube van Generaal William McRaven. Titel: ‘If You Want to Change the World, Start Off by Making Your Bed’.

https://youtu.be/3sK3wJAxGfs

 

De video gaat over de wijze waarop je de dag start. Dat heeft namelijk een enorme invloed op hoe je dag verloopt.  Ik sta om 07.30 op. Soms eerder, maar nooit een minuut later. En ik sta energiek op. Ik kleed me min of meer zakelijk en zorg dat ik om 08.30 kan beginnen. En dan.. aan de bak!

Ook in deze Corona tijd. Stel elke dag 3 prioriteiten, deel ze in je telefonische meeting en gaan. Succes!

 

Andre Hagelen

Sales-drive